TALOUDEN SKENE VOI OLLA MITÄ VAAN

Eduskuntavaalien lähestyessä kansalaisista puolet pohtii, kenelle ääneni antaisin. Toinen puoli puhaltaa menemään, miettimättä sen kummemmin ainakaan tätä kysymystä. Demokratian kriisi alkaa siitä, kun vapaa valinta kahlitaan aatteen polttavaan paitaan. Sulava nailon niskassa lienee tuskainen tunne. Siis mikä avuksi? Jos aatteen ankara valta olisikin muisto vaan.

Suoran toiminnan aika tuntuu palaavan tasaisin väliajoin. Lähi-Itä on liekeissä, taas. Samalla, toisaalla, uudistetaan talouden mikroskooppisia, tuskin markkinaosuuksissa näkyviä komeroita. Vihreätvaatteet piste kom. Jotain muuta kuin Globe Hope?

Talouden skene voisi olla mitä vaan. Siihen uskoivat myös talouden modernistit yli sata vuotta sitten. Mikäli talouden skene voisi olla mitä vaan, sitä voitaisiin politiikan tutkimuksessa luonnehtia myös vapaan demokratian termein. Ongelma noussee siitä, että vapautta on demokratialle enää mahdotonta antaa. Vapautta määrittävät taustat, aidan takaa siintävät vihreät niityt; lupaus huomisesta, tai paremmasta, jossain tuolla puolen. Vain vapaa sana voi lentää. Vapaan puheen valtakunnassa ollaan tukkanuottasilla kuin kulttuurin perinteen mukaan vain miesten täyttämissä kreetalaisissa kahviloissa. Politiikasta on puhe. Talouspolitiikasta. Kulttuuripolitiikan nimiin. Huomenna. Pikkuparlamentissa. Siis sinne. Kello viiden teelle?

One thought on “TALOUDEN SKENE VOI OLLA MITÄ VAAN

  1. Kulttuuri ei ole systeemi tai viranomaistoimenpide vaan kulttuuri on ihmisen mahdollisuus tehdä asioita, joista ei ole pelkästään hyötyä vaan myös iloa ja mielihyvää.

    Kulttuuri syntyy mahdollisuudesta käyttää aikaa muuhunkin kuin vain metsästämiseen tai pakenemiseen. Kulttuuri on ruukkuun tehty jälki, jota ei ensinkään tarvita veden säilyttämisen kannalta mutta jota tarvitaan tekijänsä ajatuksien ja unelmien jälkeen jättämiseksi – jäljen jättämiseksi.

    Kulttuuri on kirjoitusta. Politiikka on väkivaltaa.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s