VIHREÄÄ VÄLJYYTTÄ VANHAN TAPIOLAN TYYLIIN

Kiinteistökauppa on maissa. Suomi on Euroopan sairas mies. SVT lähettää karmivan dokumentin hinnan ja ekonomistin ja ekosysteemin lausekkeesta, joka lobbarin näkökulmasta pelastaa maailman – ellei sitten tarjoa ainoaa vaihtoehtoa pelastukseen. Näin voi uskoa vain hän, jolle tyhjän pyörittäminen on elämän tehtävä. Voin pahoin pelkästä ajatuksesta. Eikö kukaan muu ole saanut päähänsä ajatella toista minussa? Toinen minä. Sen modernin varjo, jolle nyt jää onneton tehtävä yrittää nostaa koko kuvio jaloilleen. Hercules minä.

Tapiolassa oli ennen maisema, jota hallitsivat golf-kentän jäljiltä loivat vihreät pinnat. Oli tilaa paljon ja muille jakaa. Sitten tulivat nuoret perheet ja paljon puhdasta vimmaa alkaa tyhjästä. Simsalabim ja maa pakeni. Muuttui hinnoiksi, katetuotoiksi ja hinteliksi miehiksi. Talous on orja, toivoo sosiaalidemokraatti.

Hei orja, sorron yöstä nouse. Talouden emansipaation linjoilla toivoisi, että tyhjästä nyhtäminen voisi olla edes yhden seminaarin aihe. Että uuvuttava naamojen katselu ja kauneimman neidin valinta voisi väistyä hintelien miesten paraatin jo vallattua jääkaapin päälle nostetun suojamuovin pinnan. Hinnalla ei tätä ratkaista, koska kuvio on hinnoittelemattoman varassa. Se ei ole tyhjää. Se on vaikka sitten ääntä, mutta tyhjää se ei ole sillä tavalla kuin moderni subjektin tyhjän tarkoittaa; oman valtansa hysteerinen hyperbola; Sammon kasuaminen Sampokujan päässä aina ja aina ja aina vaan.

Maayhteytensä kadottanut politiikka on kaikkea muuta kuin vihreää, mikä valitettavasti koskee myös vihreäksi itseään kutsuvaa puoluetta. Talouspolitiikan kaarta on mahdotonta muuttaa maamieliseksi puuttumatta modernin subjektin abstraktiin pimeyteen. Olkoon humanismi kotoisin oman valtansa piirin tuntevasta romantikosta, subjektin täyttyminen jollain samalla on saatava kyseenalaistettua. Sillä tavalla ja vain sillä tavalla voi kapitalismiksi ja sitä vihaavaksi yleisöksi ryhmittynyt 1800-luvun poliittinen talousmaisema murtua. Olisiko aika edes yrittää? Hei, kandidaatit!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s