METSÄN, KAUPUNGIN, SAAREN JA ASUNNON TILALLISTUMISESTA

Huomenna, jos Luoja suo, vietämme kaatumisen juhlaa. Kaadumme Vartiosaaren puolesta. Samaan aikaan toisaalla valmistaudumme perjantain suureen juhlaan: Arkkitehtuurin alan väitöstilaisuuteen Tampereen teknillisessä yliopistossa. Siellä pohditaan tilallisen logiikan kysymystä loogiseen avaruuteen singotun plaaniavaruuden avulla. Tervetuloa osallistumaan ja keskustelemaan! Perustamaan kaupunginsuunnittelun uusi, taloutta, tilaa ja arkkitehtuuria ristiinsommitteleva tutkimusyksikkö, jota johtakoot professorit Hedman, Lehtovuori ja Tarpio.

Vastaanväittämättäkin on selvää, että loogiseen avaruuteen ammuttu mallimaailma on bumerangin lailla palaava heittäjän käteen. Tällä kerralla tarinalla lienee kuitenkin onnellinen loppu.

KSV kaavoittaa, suunnittelee ja siementää rakentamisen ajatuksia kaupungin itää ja kasuta. Tutkimuksen tehtävänä ja tulevaisuuden suuntana saattaisi voida olla hihastaan ravistavan Luojan korvaaminen subjektin ja subjektiviteetin kysymyksellä. Arkkitehtuurin ja luomisen tutkimuksessa ainakin. Taloudesta puhumattakaan.

Siinä missä raavaaksi itsensä kokeva mies saattaa olla kokenut pienuutensa tuskaa, mitättömyytensä ahdistusta, kaapin kahvan puuttumisesta siunaantuneita tikkuja kynsiensä alle; siinä hihastaan ravistamisen sijaan saattaisi olla tavuttamisen paikka. Ontologisen olion ja sen episteemisen funktion korvaaminen jollain ihan muulla. Sillä tavalla siirtyisivät paikaltaan metsät, saaret, kaupungit ja kaikki sinne kaavoitetut asunnot. Hetkeksi. Että välähtäisi esiin se, mistä mitään ei tiedä.

Äitienpäivänä ajatukset vievät pilven reunalle. Jumalattarien luo.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s