ASUMISEN AKATEMIA

Viime yönä Töölö oli tulvillaan asumisen akateemista juhlaa. Tämän perusteella Helsingissä ei kenenkään tarvitse enää pelätä päätyvänsä asumaan moottoritielle; tulevansa hulluksi omassa kodissaan pelkästä melusta, jota ei pääse minnekään pakoon. Kenenkään ei tarvitse pelätä kaupunkimetsän, kulttuurihistoriallisen kaupunkikuvan tai huomiselle tilaa jättävän joutomaa-ajattelun tuhoa. Kaupungissa asumiselle on rakennettu uusi viitekehys.

Viime yönä akateeminen riemumieli valtasi Lehtovaaran ja Korjaamon seudun. Arkkitehtuurin ja muotoilun tutkimuksessa voi ryhtyä moneen. Omaehtoisen, tekijänsä näköisen ja käsitteellisesti irtonaisen työn tutkimiseen oli käytetty päivällä ruhtinaalliset neljä ja puoli tuntia. Olimme lukeneet läheltä jokaisen kuvan, joka 400-sivuisesta eepoksesta löytyy. Etenemisjärjestys jäi mieleen. Opimme kaikki jotain. Tulin, näin, voitin. Osoitan lämpimät onnitteluni työn tekijälle ja koko tiimille.

Viime yönä ei ketään jätetty. Helsingistä puhuttiin huolehtivaan, asujaa ja asumista kunnioittavaan sävyyn. Kaupunkia ei nähty enää ylhäältä päin ikuisesti ylöspäin nousevaa käyrää kumartavana painajaisena; anonyyminä massana, joka olisi väkisin pakattava sodanjälkeisen puutteenalaisen ikeeseen; palvelemaan sitkeästi ja kaikkensa antaen päittemme päällä roikkuvaa vaurastumisen vimmaa: Ihan mitä tahansa derivaation osoittaman summamuuttujan vuoksi. Pisteen kokoiselle sokeudelle ja siitä riippuvaiselle kaikelle rakennettiin arkku, minimiasunto kaiken pahan maata ja maatua.

Aamuyön nousevan valon maassa utu leijaili tyhjällä moottoritiellä, jolla yksinäisen auton ohella mahtuivat hyvin liikkumaan peura, jänis ja pari varista.

Tuli uskomattoman hyvä fiilis siitä, että meissä on vielä jäljellä muinaisen innostuksen rippeet. Arvokkaasti ikääntynyt vimma oikaista tympeä taustattomuus kontekstinsa rikkaudella, kattaa katuvieret kaupunkilaisten asua. Jättää melu ja möykkä tiukkaan rajattuun meluvyöhön, missä kenenkään ei tarvitse asua.

Tutkimukselle! Asumisen akatemialle! Cin cin.

One thought on “ASUMISEN AKATEMIA

  1. Kiitos Dr. Vainiolle jälleen kerran mainiolla tavalla lennokkaasta kirjoituksesta, jota on jännittävää ja irrottelevaista lukea mistä kohdasta vaan. Otan mielelläni, vaikkapa koko tiimin puolesta, vastaan onnittelusi. Muinainen innostus säilyköön meissä kaikissa!

    Dr. in spe Tarpio

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s