TALOUS ON VÄLINE, SANOO KANSANEDUSTAJA

Ja minä mietin, ketä äänestäisin seuraavalla kerralla. Sikäli mikäli Suomessa vielä vaaleja järjestetään. Johan itsenäistä talousvälinevaltaa on nautittu tovi. Miksi emme hakeutuisi Ruotsin lagom-todellisuuden hoteisiin toisenkin kerran. Takaisin sinne, missä toisenkielisenä ja sellaisenaan ihan vallan tavoittamattomana talousväline vipuaa vaivatta ruokaa kaikkiin pöytiin. Och det smakar bra.

En voi muuta kuin kihistä raivosta täällä hangessa, kun kannattamani kansanedustaja kerta toisensa perään jatkaa talousvälinekierroksiaan upottamalla sanoissaan talouden instrumentaaliseen logiikkaan. CV vakuuttaa kuulijat puhujan asiantuntemuksesta, käsitteellisestä herkkyydestä ja akateemisesti kypsytetystä kyvystään kyseenalaistaa aivan kaikki, mitä kirjoitettuna tai puhuttuna eteen tarjotaan. Pysyköön siellä ja antakoon meille – mitä? Välineen, välineestä, välineeksi, välineellistämiseen. Joka miekkaan tarttuu, se miekkaan hukkuu?

Talouden välineellisyyden alttarilla vannomme välineen moitteettomuuden nimeen, välineen koskemattomuuden ja kaikkivaltiuden valossa? Minusta puolueen kuin puolueen olisi aika pikku hiljaa alkaa tajuta jotain tuosta hangesta tuossa ikkunan takana. Tai tästä hangesta, jossa maa makaa. Olkoon kuka keittiön tarvekalu pääministerinä ikinä milloinkaan.

Mutta eihän kansanedustajan asia ole tajuta talouden kysymyksenasetteluista mitään? Talouden välinearvon toisteleminen robottimaisesti puheesta toiseen sementoi omalta osaltaan tehokkaasti kaikkia talouden merkitysyhteyksiä, joissa talouden valtaa, taloudellista vaikuttamista tai ihan vaan pajazzosta kuuluvaa kilinää kokolattiamatolle kuvataan onnistuneeksi retkeksi pelin maailmaan. Sellaiseen kuin politiikka. Jossa suomalaisittain uusitaan valtakirjat yleisesti tunnetuilla mainosbudjeteilla ja -välineillä.

Rahalla, toisin sanoen.

Että voimme aloittaa alusta talous_on_välineistä_parhain -mantran toistelun. Voi elämän kevät. On tämä onnellista. Seurata päivisin nuoren Suomen kuihtuvaa ymmärrystä kaikesta, mitä yhteiskunta-etuliitteellä ikinä tarkoitetaankaan. Lukea öisin puheita paremmin tienaavien suunnalta. Heiltä, joilla on vapaus, yhdenveroisuus ja veljeys tukenaan manata talousvälinettä pitämään pintansa kenenkään kysymysmerkeistä viis veisaamatta.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s