Uimarannanpuiston arkkitehtuurista

#bussikiertue veti Lahden kauppatorille Möysän uimarannan kaavasta kimpaantuneita kaupunkilaisia. Asia singahti keskusteluun pitkin päivää. Aiheesta väiteltiin myös Luonto, elinympäristö ja kaupunkisuunnittelu -paneelissa kaupunginkirjaston auditoriossa keskiviikkona. Onhan nyt niin, että koko puheena oleva kysymysvyyhti on dokumentoitava.
Arkkitehtuurikilpailu on suomalaiseen sielunmaisemaan kuuluva luovuuden riitti. Arkkitehti SAFA Maarit Kaipiainen tutkii omassa väitöskirjassaan arkkitehtuurikilpailun historiaa Suomessa. Kilpailun rajaus voi vaihdella, mutta arkkitehtuurikilpailuksi tuskin voi nimetä enää kutsua, johon vastatakseen osallistujan on ostettava suunnittelualueeseen nyt kuuluvat kiinteistöt. Kiinteistökauppa on kiinteistökauppaa, johon nähden arkkitehtuurikilpailua voi pitää laajempia tilaideoita versovana, keskustelua elävöittävänä ja itse suunnittelutyötä ohjaavana lähtölaukauksena. Möysän uimarannasta järjestettiin grynderihuutokauppa, ei arkkitehtuurikilpailua.
Luonto, elinympäristö ja kaupunkisuunnittelu -paneelissa kuultiin usealtakin taholta, miten tapana on järjestää arkkitehtuurisuunnittelukilpailu niissä kohteissa, joita kaupunki pitää tärkeinä. Möysän vanhan paloaseman historiallista ympäristöä, keskustan merkittävintä yleistä uimarantaa ja Joutjärven maiseman virkistysarvoa ei voi kiistää. Miksi tapahtumat ovat edenneet siihen pisteeseen, missä nyt ollaan?
Rakennusyhtiö on myynyt omalla kivitalon korkuisella mainoksellaan asuntoja uimarannalle jo muutaman vuoden, mainosta voi tutkia Sammuttajankadun ja Ahtialantien risteyksessä. Alueen kaava valui sekä teknisen lautakunnan että valtuuston sormien läpi vaikeuksitta viime vuodenvaihteessa. Kaavasta valitettiin virkistyskäytön tuhoamisen ja uimarannan ilmapiirin pilaamisen argumenteilla. Tulevien asukkaitten bemarit ovat parkissa siinä, missä nyt kasvaa puustoa. On herännyt kysymys, mistä on kysymys. Uimarannanpuisto on säilytettävä! Tilallista ajattelua on opeteltava ja mitä ilmeisimmin myös virkamiehille opetettava. Ympäristökaupunki Lahti? Möysän uimarannan päälle heitetyn betonikerrostalomeren alla? Siinä, missä viheralueen ja viihtyisyyden merkkinä yhä liikutaan, leikitään, levätään, virkistytään, ollaan kahden kaverin kannsa iltakävelyllä: kymmenien tuhansien aluetta säännöllisesti käyttävien uimareitten ja ulkoilijoitten reiteillä.
Äänestäisitkö 176, jos lupaisin ensimmäisenä valtuustoaloitteenani huudattaa läpi käsitteellisen pesäeron arkkitehtuurikilpailun ja grynderihuutokaupan välille Lahdessa? Möysän uimarannan puisto, Uimarannanpuisto siinä Ahtialantien ja veden välissä, on säilytettävä viherseinänä sekä ulkoilijoitten hengitysilman että uimarannan uimapukukäytön ja pikkulasten vesileikkien tilallisen avaruudentunteen, yksityisyydenkin suojan takia. Muutaman betonimöhkäleen voi heittää ihan minne vaan, missä vesiraja ei kulje 50 metrin päässä Bemarin puskurista. Vaikka Autot-disneyklassikko inhimillistääkin nuo jokaisen miehen uskollisimmat ystävät vakuuttavalla ja tunteita liikuttavalla tavalla. Lukiessani kirjaa pienille miehille olen minäkin sen ryttyisen ja ruosteisen puolella. Postimerkinkokoinen talousajattelu jääköön työnsä nyt päättävän kaupunginvaltuuston erehdykseksi. Uusi valtuusto, avarampi kaupunki. Go 176 go!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s