AVOINTA SYRJINTÄÄ

OVET AUKENIVAT NAISPÄÄTTÄJILLE LAHDESSA?

“Kuntavaalit: Lahden valtuustoon nousee 30 naista ja 29 miestä. Naisten nousu vallankahvaan kaupungissa on melkoinen.” (ESS 11.4.2017)  Edellisellä vaalikaudella Lahden valtuutetuista 37 prosenttia oli naisia, tällä vaalikaudella naisvaltaa olisi ollut tarjolla 51 prosenttiin puheenjohtajapaikoista. Äänestäjät nostivat naisia valtuustoon siksi, että vähän päälle kuukauden päästä asia ei johtopaikkojen jaossa enää missään näkyisi?

Sukupuolen ei pitäisi olla ratkaiseva asia edetä elämässään, mutta tasa-arvovaltuutetun toimisto käsittelee jatkuvasti valituksia sukupuoleen perustuvasta syrjinnästä julkisessa Suomessa. Nyt aihetta ja syytä mainittuun neuvonpitoon on myös Lahden kaupunginvaltuustoon valituilla naisilla. Mitä tehdä äänestäjiltä saadulla valtakirjalla? Ojentaa se oikopäätä ensimmäiselle vastaantulevalle vastuunkantajalle: Miehelle? Osanottomme kaikille niille, joita tämä käsittämätön, vaikka lahtelaisittain ilmeisen kivuton, roolileikki kuohuttaa.

Jos ei muuta kykyä tai ominaisuutta julkisuuteen ole valtuutetulla tarjota, olkoon se sitten sukupuoli? Kuin piilossa äänestäjien katseelta Lahdessa jatkuu vanha linja. Vaikka äänestäjät toivat vaaleissa julki epäluottamuksensa sulle-mulle -kähmintään, tällä ei näytä olleen juuri mitään merkitystä äskettäisessä puheenjohtajajaossa kaupungin johtoelimiin. Äänikuningattaret painuivat kuin itsestään mataliksi, muutaman äänen turvin valtuustoon onnenkantamoisina nouseet miehet lensivät syrjintäraketillaan kaupungintalon torniin.

Naisille jäi murusia. Äänestäjät valitsivat ehdokkaista selvän naisenemmistön Lahden kaupunginvaltuustoon. Etelä-Suomen Sanomat jaksoi kompata naisehdokkaitten riemua yhden päivän. Jaossa olleitten puheenjohtajapaikkojen suhdeluku naiset/miehet on kolmen suhde kahteentoista. Viidestätoista puheenjohtajapaikasta 80 % jaettiin miehille. Esimerkillistä yhdenvertaisuutta tasa-arvon mallimaassa Suomessa? Historiallinen ovi paukahti kiinni naisten nenän edestä. Onhan nyt lyhyen ajan kuluessa tehty selväksi uusillekin äänikuningattarille, millä avuilla tässä kaupungissa valtaa on vain ja ainoastaan tarjolla. Muutu mieheksi? Sitten katsotaan, kuka on kuka? Matalan koulutuksen pääkaupungissa Lahdessa ei todellakaan kilpailla argumenteilla.

Politiikassa asiat eivät ikinä etene itsestään. Lahdessa johtopaikkoja hallussaan pitävä mieskööri ei läpäissyt edellisen valtuustokauden näyttötutkintoaan. Kaupunki ui syvällä miinuksen puolella. Valtuuston johtopaikkojen täyttäminen vain sukupuoli edellä ei vakuuta ketään tulossa olevien kysymysten hoitamisen taidosta. Tästäkään huolimatta puheenjohtajuuden itse itselleen hoitaneet harvainvaltiaat eivät näe peilikuvassaan moitittavaa. Kuka nyt ei noin komeaan keski-ikäiseen luottaisi? Vaikka oma äänimäärä ei kummoinen ollutkaan.

Politiikassa asiat ovat näkyviä, kysymykset ajankohtaisia ja historia jokaisen päätöksen päällepäsmäri. Toivomme sydämestämme, että mistään muusta kaupungista Suomessa ei ole kertoa samankaltaista tarinaa. Ilon ja pettymyksen aaltoliikkeestä on vaikea toipua naista äänestämään erehtyneitten kansalaisten joukoissa. Miksi äänestää ollenkaan, jos demokratia on politiikkaan osallisille vain harmiton juhlapuheiden sivuraide? Kulttuuri on sitä, mitä itsestäänselvänä pidetään. Lahdessa naisiin kohdistuva väkivalta on institutionalisoitu ja sen avulla  legitimoitu julkista valtaa myöten.

 

kannen kuva Valerio Adami

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s